Bep en Mart van den Wildenberg. Rond de Balkan!
Rond de Balkan!
Bep en Mart van den Wildenberg maakten met hun Volkswagen California een rondreis door de Balkanlanden. Ze ontdekten een mooi mix van prachtige natuur, overweldigende gastvrijheid en natuurlijk veel historie en cultuur. In dit verslag volgen we hun route.
Via een overnachting op een City-camping in Frankfurt am Main doen we Passau aan. Prachtige Beierse stad aan de Oostenrijkse grens, waar in de oude binnenstad de Donau, de Inn en de Ilz samenstromen. We overnachten op een camperplaats. We reizen door naar Leoben in Oostenrijk, waar we op een kleine gemoedelijke camping meteen werden verwelkomd met twee pullen bier. De volgende morgen stond er een mandje met broodjes op onze tafel. Tijd om verder te trekken naar Slovenië, via mooie binnenwegen. Dat gaat zo gemakkelijk met de California. Via Smartino komen we bij Ptuj Kroatië binnen en gaan via Zagreb en Karlovac naar Bihac, net over de grens van Bosnië Herzegovina. Door gaan we weer, via nauwe wegen en door mooie plaatsjes, tot we bij een gezellige camping aankomen in Kulen Vakuf. Ook hier meteen een welkomstborrel en een lam al aan het spit voor het diner, waarvoor alle gasten werden uitgenodigd. Bep opperde nog of er ook een keer een varken aan het spit kon, maar daar konden ze als moslims helaas niet aan tegemoetkomen 😊. Wel lag er elke morgen een vers gebakken brood voor de camper en je kon altijd aanschuiven aan de lange stamtafel in het restaurant voor een traditioneel ontbijt.
We bezochten het nationale park Una, waar je vanaf de camping heen kunt raften (wij namen toch maar de California). Met ook de Plitvici watervallen. Kulen Vakuf is zwaar getroffen in de oorlog en veel mannen hebben het leven hier gelaten. Dat leed voel je bij het indrukwekkende monument in het centrum. We reizen door naar Jajce, een gezellig stadje met leuke winkeltjes. Midden in het centrum zie je een indrukwekkende waterval van 20 meter hoog. Opvallend in de omgeving zijn de vele op palen rustende kleine watermolentjes.
Volgende bestemming is Sarajevo. We vinden een camperplaats op een voetbalveld in het plaatsje Illidza en kunnen gebruikmaken van de accommodatie en een wasmachine. Voor een paar euro brengt de taxi je binnen een kwartiertje naar het centrum van Sarajevo, met een prachtige binnenstad. In de omgeving herinneren veel kapotgeschoten gebouwen aan de oorlog.
De volgende dag gaan we richting Mostar, via een prachtige bergachtige route met rivieren en meren. Onderweg vinden we een kleine camping, gerund door een vriendelijk oud echtpaar. We konden mee-eten, met zelf gevangen vis uit het riviertje waar de camping aan lag en met groente uit eigen tuin. Vandaaruit bezochten we Blagaj dat bekend staat om de beroemde Buna Spring, een van de meeste bekende bronnen van Europa, en extreem koud.
De volgende dag komen we aan in Mostar, een van de mooiste steden van Bosnië-Herzegovina. Nauwe steegjes en vol middeleeuwse huisjes, bruggen en moskeeën. Hier vind je ook de bekende Stari Most brug waar waaghalzen voor geld vanaf springen (21 meter hoog!) in het ijskoude water. Hebben wij niet gedaan. In de oorlog werd het grootste deel van de historische stad en de oude brug vernietigd. De gereconstrueerde brug en oude stad van Mostar zijn nu een symbool van verzoening.
We gaan verder naar Montenegro. Over een houten brug passeren we de grens over en gaan door de Tara Canyon. De Tara River Canyon is een van de hoogtepunten van Durmitor Nationaal park. De Tarakloof van maar liefst 1300 m diep en een lengte van 78 km is de grootste en diepste van Europa. Ook hier rijden we op heel smalle wegen maar geen probleem voor onze California. Het is echt een avontuurlijke rit, vol met haarspeldbochten. Wij overnachten in Zabljak, op 2500 m hoogte, in het Durmitor park.
De volgende dag is de bestemming Ostrog, en bezoeken we het indrukwekkende klooster van Ostrog. Dit helderwitte kerkgebouw is in een rots hoog boven de grond uitgehouwd. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor orthodoxe heiligen en zelfs de meest bezochte van Europa. Het wordt nog door monniken bewoond. Bijzonder zijn ook de mooie mozaïeken.
De kust komt in zicht, en we doen een paar dagen de gezellige badplaats Bar aan, met ook een belangrijke haven. Verder gaan we weer, via de baai van Kotor naar Kroatië. In de baai van Kotor liggen twee kerkeneilanden die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Dubrovnik is de volgende stop, waar we enkele dagen op een camping aan de kust hebben gestaan. Vanaf de camping kun je met een boot naar de stad. Deze stad kent grote hoogteverschillen maar gelukkig is er een kabelbaan naar boven gegaan. Prachtig uitzicht over de stad en de zee.
Dan naar Split, de belangrijkste stad in Zuid-Kroatië. We overnachten in Omnis. Split heeft een prachtig historisch centrum, waarin je binnen de stadsmuren de overblijfselen van het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus vindt. Het zou het oudste paleis ter wereld zijn. Je vindt er ook veel andere historische locaties uit de Romeinse en Middeleeuwse periode, die veelal door de Unesco worden beschermd.
We trokken verder, naar het eilandje Pag. Ook weer bijzonder: het heeft een heel bijzonder landschap, met nauwelijks begroeiing. Je rijdt door grote, kale, witgekleurde rotspartijen. Hier zijn de zoutvlaktes waar het speciale Pag zout wordt gewonnen. Echt een bijzondere ervaring om doorheen te rijden.
We verlaten Kroatië verlaten en strijken in Slovenië neer op een camping in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Ook hier word je weer verrast door de historie, en de prachtige bouwwerken uit vroegere tijden. Meest bekend zijn de drie bruggen en het kasteel Ljubljanski Grad. Met deze stad sluiten we onze tour door de Balkan af. Een bezoek dat we iedereen met een Volkswagen California kunnen aanraden. Op ons gemakje rijden we terug naar ons mooie Brabant, via Oostenrijk en Duitsland. Onze California heeft onze geest weer verrijkt met mooie ontdekkingen en belevenissen!
Wilt u steeds actueel nieuws ontvangen? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief van het Volkswagen Campercentrum.