Reviews: 4.4 / 5.0
De enige officiële Volkswagen dealer
Eigen werkplaats en showroom 20+ jaar ervaring
4 jaar garantie + onderhoud op een nieuwe California 6.1
Basicweg 5 a-c,
3821 BR Amersfoort
Terug

California Dreaming op Corsica

14 maart 2024 / Reisverhalen

Nazomeren met de Volkswagen Grand California

Het camperleven, wie droomt er niet van? Vrijheid, blijheid en avontuur. Wanneer de herfst geleidelijk intreedt in Nederland, reizen wij met ons gezin (Gijs, Ingrid, Lou van 4 en Daan van 8 weken) naar de Zwitserse Alpen. Om een kleine week later verder af te zakken naar Corsica.
Normaliter kamperen we met een daktent, maar met een kersverse baby leek iets meer comfort wel op z’n plaats. Zo geschiedde.
De rit gaat voortvarend. Lou knutselt er op los en Daan slaapt veelal. De Grand California is een waar feest om in te rijden en zoeft heerlijk over het wegdek. Na een natte reisdag arriveren we op onze eerste camping in de Vogezen. We verblijven hier één nacht, om de volgende dag de ‘echte’ bergen tegemoet te treden.

Verbier
In het Zwitserse Verbier ontmoeten we een aantal vrienden en zijn we gekomen om te wandelen, fietsen en ons te vergapen aan de hoge bergtoppen van Val de Bagnes. We verblijven hier vier nachten dus nemen we de tijd om te settelen en de camper te ontdekken. Onze dochter Lou vindt het trappetje naar haar bed een mooi klimrek en hangt als een aap in de camper. Daan laat alles gebeuren zolang hij zijn voeding maar op tijd krijgt en kan slapen wanneer het hem uitkomt. Verbier is een waar mountainbike walhalla en we genieten met volle teugen. Een rit bij zonsondergang is het hoogtepunt en eenmaal terug op onze stek brandt het kampvuur en is het genieten met huisgemaakte pizza’s en gezelligheid.

Aan boord
Onze camper is ruimer dan gemiddeld maar blijft natuurlijk een tiny house (zeker met een baby), dus we zijn blij met het mooie weer dat we hebben en leven voornamelijk buiten. Na een kleine week genieten van de Alpen reizen we via Col du Grand-Saint-Bernard, dat er in deze herfstperiode prachtig bij ligt, door naar Savona (Italië). Daar nemen we de nachtboot naar Corsica. Aangekomen bij de haven sluiten we aan in een rij van gelijkgestemden. Tussen de campers, overlanders met daktenten en nog veel meer avontuurlijke voertuigen voelen we dat onze reis nu echt gaat beginnen. De immense veerboot maakt indruk en de oversteek verloopt soepel. Vroeg in de ochtend rijden we de boot af en begeven we ons tussen palmbomen, bergen en schilderachtige dorpjes.

Zee
Terwijl het roze licht van de ochtendzon in de zee reflecteert, rijden we op dit magische moment naar Camping A Stella. Vooraf hebben we research gedaan naar campings die open zijn in het najaar en onze eerste stek ligt aan de rotsachtige noordwest kust. Als echte bos- en bergliefhebbers heeft Lou nog niet eerder de zee gezien en kan ze niet wachten om de golven in te springen. De camping is uniek met haar plaatsen pal aan het strand en elke avond aanschouwen we de zon die zich langzaam in het water laat zakken. ’s Nachts horen we de golven rollen op het strand. Het leven kan zo heerlijk simpel zijn: ontbijten, een koffietje, in de golven springen, suppen, zandkastelen bouwen en met een wijntje genieten van de zonsondergang. En Daan, die lijkt zich overal makkelijk aan te passen. Een heerlijke setting om lekker te cocoonen met het gezin. Ondanks het einde van het seizoen, zijn de mensen heel vriendelijk en voelen we ons erg welkom.

Binnenland
Na een paar dagen aan zee, lonkt het binnenland met haar hooggebergte. Lekker dat je met een camper in weinig tijd inpakt en verder kunt gaan. Wederom vinden we een paradijselijke camping met een fenomenaal uitzicht op de Monte Cinto. Met een hoogte van 2706 meter is dit ook de hoogste knoeperd van het eiland. De vele gezichten van Corsica maakt het hier voor ons zo uniek. Ruige kustlijnen, witte stranden, woestijn én hooggebergte, je vindt het hier allemaal. Corsica is een eiland dat bij uitstek geschikt is om met een camper te ontdekken en wij blijken hier in de oktobermaand zeker niet de enige te zijn. Veel Zwitsers brengen hier hun herfstvakantie door en voor Lou betekent dat dat ze nog wat vriendjes en vriendinnetjes maken kan. Na een potje jeu de boules sluiten we de dag af met een planche du jour en genieten we van een prachtig schouwspel met aantal rode wouws die op dit eiland de lucht domineren.

Gluren bij de buren
Dat Corsica in trek is bij avonturiers is ons helemaal duidelijk. Als liefhebber van vakantievoertuigen in de breedte is het altijd leuk om te kijken waarmee de buren de camping komen oprijden. Normaal valt het oog direct op andere 4×4’s met daktenten, maar het wordt ons deze vakantie pas duidelijk hoe populair de Volkswagen Campers zijn in het kampeerlandschap. Van rauwe T3’s tot stoere omgebouwde Crafters, de goed onderhouden T2 tot onze eigen royale Grand California. Het schept een band en een praatje is dan ook snel gemaakt.

Yosemite National Parc
Na een kort verblijf op deze plek rijden we door naar de zuidoostkant van het eiland. Ook hier is het bergachtig en laten de kronkelwegen zien dat het behoorlijk steil kan zijn. Geen probleem voor de krachtige Grand California, we blijven ons verbazen over hoe makkelijk hij zich de berg op laat sturen. Omringd door steile pieken en een kraakhelder riviertje voelen we ons helemaal op onze plek op Camping U Ponte Grossu. De omgeving is prachtig en doet ons denken aan Yosemite National Parc.
Ons voornemen om allebei dagelijks een uur te sporten is tot op heden niet gelukt, maar hier start het avontuur vanaf de camping: fietsen, wandelen, hardlopen en klauteren over de keien langs de rivier. Deze plek heeft alles en we besluiten dan ook om er de rest van ons verblijf op Corsica te blijven. Dit geeft de mogelijk om ook dagtrips te maken met de camper, wat we nog niet veel hebben gedaan; luifel indraaien en rijden maar. Omhoog de bergen in voor een wandeling, waar, eenmaal boven, de wolken zich hebben samengepakt en we ons in een mysterieus, mistig landschap wanen. En hoewel we geen uitzicht hebben op de triomfantelijke Aiguilles de Bavella, heeft ook dit iets heel speciaals. Bavella is een prachtig bergdorpje waar de wilde varkens, koeien en geiten gewoon over de weg lopen. We eten een verrukkelijke Tarte aux myrtilles en spelen een spelletje in de herberg. Eenmaal terug op de camping, regent het en is het gelukkig ook binnen comfortabel vertoeven. We duiken vroeg ons bed in.

Einde vakantie?
Morgen eindigt ons Corsica avontuur alweer en hebben we de nachtboot terug naar het vaste land gereserveerd. Vanwege een storm, omzeilen we de woeste golven van de Ligursche Zee richting Savona. De kapitein besluit het roer om te gooien en we meren ’s ochtends vroeg aan in Nice. We zien de stad ontwaken en worden meegenomen in de Franse sfeer. Het weer in Nederland is bar en boos en we vragen ons hardop af waarom we niet nog langer in het zuiden zouden blijven. We laten ons verleiden door de Drôme en besluiten hier de vakantie met een paar dagen te verlengen. Dit blijkt een zeer waardige afsluiter van onze camperreis. Als kers op de taart zoeken we traditiegetrouw onderweg naar huis nog een mooi Frans chateau om te overnachten. Na een maand rondreizen in ons trouwe tiny house op wielen, wordt deze verruild in Nederland voor ons eigen tiny house op de Heuvelrug. We hebben echt genoten!

Hotel Grand California
Onze reis en het verblijf in de Grand California was een waar genot. Een flinke klap luxer en hightech dan we van onze daktent-vakanties gewend zijn. De zon heeft zich tijdens onze reisperiode flink laten zien, waardoor we zoals we gewend zijn veel buiten hebben geleefd. Ook het koken gebeurde in de buitenlucht, dat vinden we tenslotte het fijnst. Toch zijn er momenten geweest waarbij de zithoek in de camper zeer van pas kwam. Gijs deed onderweg namelijk nog wat remote werk en in de ‘tropical office’ is het dan goed toeven. Dankzij de hor-systemen op de ramen en de schuifdeur kan de camper lekker doortochten, zonder ongewenst bezoek van insecten. Wel zo lekker als je je binnen even moet afzonderen.
Het was voor ons even puzzelen met de slaapkamerverdeling omdat we natuurlijk met een piepjonge baby opstap waren. Daan krijgt borstvoeding en dat maakt dat moeders en baby het bed op de begane grond toebedeeld kregen. De Grand California is in basis een camper met een royaal tweepersoonsbed dat over de breedte achter in de camper is geplaatst en twee kinderbedden boven de bestuurderscabine. Vanzelfsprekend sliepen Lou en Gijs boven. Dat vroeg van papa elke avond enige souplesse om zich het bed in de wurmen, maar eenmaal in de slaaphouding lag het perfect. Niet in de laatste plaats omdat het heerlijk is om in slaap te dommelen bij het turen naar de sterrenhemen door het dakraam. Hiervan zijn er twee en die zorgen, samen met het witte interieur, ervoor dat het lekker licht is in de camper.

Onze vakanties zijn doorgaans actief van aard. Dit wil zeggen dat er standaard mountainbikes, een sup, wandelstokken en allerlei denkbare accessoires meegaan. Dit vraagt natuurlijk wat van de laadcapaciteit. Waarbij het normaal echt een sport is om alles zo efficiënt mogelijk de achterbak in te krijgen, blijkt de Grand California ook op dit vlak zijn naam eer aan te doen. Alles gaat moeiteloos mee, dankzij de vele royale opslagmogelijkheden. Daarnaast zorgt de goede vering en een 177pk sterke dieselmotor ervoor dat je nooit merkt dat je best zwaar beladen bent. 
Het rijgenot ligt hoog, want zelfs na lange dagen achter het stuur raak je niet vermoeid. Heel prettig is de hoge zit, de supercomfortabele zetels en niet onbelangrijk: een lekker audiosysteem.
De fietsen staan achterop en dankzij een slim uitschuifsysteem van de Enduro fietsendrager, is het mogelijk eenvoudig via de openslaande achterdeuren bij de laadruimte te komen.
Opvallend is verder de ergonomie in het interieur. Overal waar je staat, zit of ligt, is gedacht aan dimbaar led-licht, zijn er usb-poorten en is het zelfs mogelijk de camper te vergrendelen vanaf het bed.
Een leuk en door ons veel gebruikt detail is het uitklapbare ‘barretje’ dat je tevoorschijn kunt toveren zodra je de schuifdeur opendoet. Met uiteraard ook weer gunstig geplaatste usb-poorten zodat je te allen tijde je apparatuur kunt opladen zonder de camper in te hoeven. We kunnen nog wel even doorgaan met een lange lijst vernuftigheden die deze camper rijk is, maar het moge duidelijk zijn dat er aan alles is gedacht. Zelfs zoveel dat we in deze zonnige maand nog maar een fractie van hiervan hebben weten te benutten. We geloven er dan ook in dat wanneer je richting Scandinavië gaat waarbij de weersomstandigheden uitdagender kunnen zijn, de camper op een heel andere manier tot zijn recht komt dan in het zonnige zuiden. Wat ons betreft absoluut iets om in de toekomst nog te gaan ervaren. Want van de Grand California hebben wij nog lang geen genoeg!

Wilt u steeds actueel nieuws ontvangen? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief van het Volkswagen Campercentrum.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws!