Reviews: 4.4 / 5.0
De enige officiële Volkswagen dealer
Eigen werkplaats en showroom 20+ jaar ervaring
4 jaar garantie + onderhoud op een nieuwe California 6.1
Basicweg 5 a-c,
3821 BR Amersfoort
Terug

Camperen in onze ‘Grote Rugzak’. Door IJsland!

1 december 2020 / Reisverhalen
reisverhaal piet en astrid beemsterboer fjord

Net gepensioneerd na een lang werkend leven in de zorg en het onderwijs. Dat geldt voor Piet en Astrid. Kamperen doen zij al jaren.

Piet: “Op m’n 25e van Hoorn naar Athene, liftend, en met alleen een rugzak. Dat was een van mijn eerste kampeerervaringen. Met de nodige woeste avonturen onderweg, die ik hier niet allemaal durf te vertellen. Maar die rugzak stond voor vrijheid, alles zat erin wat je nodig had. Nou wil ik onze California beslist geen grote rugzak noemen, maar het gevoel is vergelijkbaar. Onze California voegt er nog een enorme dosis comfort aan toe!Ook Astrid kampeerde al vroeg met haar ouders. “In de Volkswagen Kever met het hele gezin naar Frankrijk, inclusief bungalowtent. Dat was in die tijd nog best bijzonder. Geen idee hoe we alles meekregen in dat kleine autootje, maar het ging.”

California

Samen hebben Piet en Astrid ook heel wat gekampeerd. Met een caravan en later met een omgebouwde Transporter. In 2017 kwamen zij via een aanbeveling van kennissen bij het Campercentrum voor een nieuwe California. “We wisten precies wat we wilden. De California is zo praktisch in gebruik, je komt er overal mee. Door de stad, op smalle landweggetjes, in parkeergarages, allemaal geen probleem. Korte uitstapjes en langere vakanties, met de California doe je het met het grootste gemak. De indeling is volledig doorontwikkeld en alles zit op de goede plek. Dat merk je vooral als je langere tijd op pad bent. Het rijden met deze camper is zo relaxed dat je snel en ontspannen langere afstanden overbrugt.”

Bestemmingen

“Tot nu toe trokken we door Engeland, Wales, Schotland, Frankrijk en Duitsland. IJsland was onze eerste ‘verre’ reis. Alhoewel we ook al een paar keer camperden door Nieuw Zeeland, een werkelijk prachtig land met een unieke en afwisselende natuur en zulke vriendelijke mensen. In een Toyota Camper, dat was dan weer wat minder…

Campercentrum Nederland

Onze eerste indruk van het Campercentrum was een tien en dat is gebleven tot de dag van vandaag. Als een bedrijf vriendelijk is van binnen, dan voel je dat van buiten. Ze zijn relaxed, weten echt alles van de campers en zijn daar eigenlijk heel bescheiden over. Mooi voorbeeld is David. Ik wist niet dat hij de zoon was van eigenaar Rob Marchal, maar alle complimenten voor hem. Hij voelt precies aan wat je wilt en is erg plezierig in de omgang. Wat wij ook hoog waarderen zijn de technische informatieavonden. De kennis die je daar opdoet is heel praktisch en zorgt ervoor dat je het maximale uit je camper haalt. Ook namen we deel aan een 4×4 cursus, heel leerzaam en leuk om te doen.”

Groepsreis IJsland

Een groepsreis stond niet bovenaan hun lijstje volgens Astrid. “Wel zijn we met Djoser twee keer met een groep naar Afrika geweest. IJsland leek ons ook geen land waar je alleen heengaat. Dus toen we de reisfolder lazen in Amersfoort, zagen we dat wel zitten. De reis was in juli 2020 gepland en dat werd dus nog spannend met corona. Na heel wat afstemming, kon het gelukkig toch doorgaan. Dan is het erg prettig als de reisleider Michel het allemaal voor je regelt. Inclusief de nodige corona testfaciliteiten. ”

Voorpret

“Eerste bestemming was Hirtshals in Denemarken, waar we de andere groepsleden ontmoetten. Michel gaf ons een logboek met de hele route. Inclusief de coördinaten van alle bestemmingen en informatie over leuke bestemmingen. Dat gaf ons al voorpret. Trouwens, over pret gesproken, wat hebben wij in die vier weken veel gelachen. Mede dankzij Michel, die van de deelnemers echt een groep smeedde en zelf erg veel humor inbrengt.”

Avondappél

“Op de meeste avonden kregen we een briefing van Michel voor de reisdag erna. Je rijdt dan je eigen route in je eigen tempo, om ’s avonds allen weer op een plek te eindigen. Op een camping, die eenvoudig maar goed waren. IJsland is een goed georganiseerd land maar de IJslanders zijn meer natuurmensen dan wij en gewend aan de lage temperaturen. Zo kan een douche er gerust in de buitenlucht staan.”

Ongerept en woest

“IJsland was voor ons één groot hoogtepunt. Wat een mooi land en wat een ongerepte natuur! Met de fjorden, gletsjers, indrukwekkende watervallen en warmwaterbronnen. Als je niet oppast, sta je elke vijf kilometer met je fotocamera buiten om het mooie landschap te fotograferen. Ook als je van vogels spotten houdt, zoals wij, zit je daar ook goed. Vooral de Papegaaiduikers op het eiland Grimsey zijn een waar genot om naar te kijken.”

IJsland splitst

We maakten een lange tocht naar de Vatnajökol (gletsjer) in het nationale park Skaftafell waarnaast onder de gletsjer een paar heel actieve vulkanen liggen. Een unieke plek om te staan. Bijzonder is ook om op de breuklijn tussen de twee continentale platen te staan in Thingvellir. Elk jaar drijven deze platen een paar centimeter uit elkaar en wordt IJsland dus steeds meer in tweeën verdeeld.”

Reykjavik

“Het eiland kent maar twee steden. Reykjavik heeft ca. 120.000 inwoners en is verrassend modern en zelfs wat hip. Met de prachtige musea kun je er gerust een paar dagen vertoeven. De keuken is westers, met natuurlijk veel vis. De lokale delicatesse ‘gefermenteerde haai’ hebben we maar even overgeslagen, de ammoniaksmaak trok ons niet aan. Gezamenlijk woonden we er nog een prachtig kerkconcert bij.”

Nieuwe bestemmingen?

“Deze groepsreis was geweldig, vooral ook dankzij Michel, en we doen het zo weer. Maar wel bij wat lastigere bestemmingen. Zo vroegen we Michel een reis te organiseren naar Polen, Letland, Estland en Litouwen. We zouden er meteen voor inschrijven. Voor onszelf plannen we nu Bretagne. Ook denken we aan Schotland, de Buiten-Hebriden. Dat is een groep eilanden voor de westkust van Schotland, waar je van eiland naar eiland kunt hoppen. In Europa is nog zoveel te ontdekken!”

Wilt u steeds actueel nieuws ontvangen? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief van het Volkswagen Campercentrum.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws!