Reviews: 4.4 / 5.0
De enige officiële Volkswagen dealer
Eigen werkplaats en showroom 20+ jaar ervaring
4 jaar garantie + onderhoud op een nieuwe California 6.1
Basicweg 5 a-c,
3821 BR Amersfoort
Terug

Camperreis door Noord Amerika en Baha California

11 maart 2024 / Reisverhalen
Fam panhuizen blog header

Wil en Bert kennen elkaar al sinds 1992. Bert: “We zijn al 28 jaar gelukkig getrouwd en ons huwelijk is kinderloos gebleven. Toen we elkaar leerden kennen, werkte ik in het onderwijs en Wil in de  zorg. Reizen is onze lust en leven en we trokken er wanneer het maar kon op  uit. Om onze vakanties te stroomlijnen, is Wil ook in het onderwijs gegaan.” 

Hoe is het kamperen begonnen? 

“We zijn begonnen met een klein koepeltentje. Deze groeide uit tot een  familietent. Maar tijdens een trektocht door Noorwegen kwamen we  erachter dat een camper veel voordelen biedt. Het gesleep met een natte  tent en het steeds weer oppompen van een (vaak lek) luchtbed was niet meer ons idee van leuk vakantie vieren.”

Hoe ontstond het idee voor een camper?

“Bij de familie van Wil had vrijwel iedereen een caravan. Tijdens onze  gezamenlijke vakanties, ervoeren we dat de ‘sleurhut’ voor ons niet de ideale reis-compagnon is. We overwogen om zelf een camper te bouwen, maar dat bleef bij een plan. De skills en tijd ontbraken. In 2004 waren we op vakantie in de Picos van Spanje. Op onze camping stond een gezin met een Volkswagen California T4. We waren gelijk verliefd op het model. Lekker compact en ook bruikbaar voor woon-werkverkeer. Dit moest hem worden! 

Op advies van mensen die we in Italië ontmoetten, kwamen we bij het Volkswagen Campercentrum in Amersfoort uit en zagen daar de California T5 staan, die we nog mooier vonden. We zijn nog twee keer terug geweest omdat het toch wel een behoorlijke uitgave was voor ons. Maar in het voorjaar van 2005 was het zover en reden we al snel vol trots in onze eigen fresco groene camper naar Noord-Italië.” 

Waarom kozen jullie voor een Volkswagen California? 

“We werden verrast door het doordachte en luxe design, de afwerking, de leefruimte, de kwaliteit, de degelijkheid en het vertrouwen in en kennis van het Volkswagen Campercentrum. De California heeft het comfort van een luxe wagen en is zuinig in gebruik. Hij rijdt solide en betrouwbaar en als het slecht weer is, kunnen wij ons binnen op die paar vierkante meter prima vermaken.”

Waar zijn jullie allemaal geweest?

“Dat is inmiddels een heel lijstje van bestemmingen: Noorwegen – Zweden – Denemarken – Finland – Duitsland – Oostenrijk – Frankrijk – Italië – Griekenland – Kroatië – Slovenië – Spanje – Portugal – België – Engeland – Canada – Amerika – Mexico (Baha California).”

Waar genieten jullie het meeste van? 

“Het genieten begint al als we met de camper ons dorp uitrijden. Op weg naar nieuwe bestemmingen. Meestal hebben we een globaal plan, maar we blijven flexibel en passen snel ons plan aan. Zien we donkere wolken in het oosten, dan gaan we naar het westen. Wij houden vooral van de natuur en de cultuur in verschillende landen. Soms moeten we ergens ‘wild’ overnachten.  In Frankrijk bijvoorbeeld, waar we laat en vermoeid aankwamen op een plekje in een dorp. ’s Morgens bleek dat we op een plein stonden tegenover een bakkertje. De  klanten van het bakkertje amuseerden zich kostelijk om ons ochtendritueel: voor de bus tafeltje en stoeltjes uitzetten en genieten van een  heerlijk zelf gezet kopje koffie met verse croissantjes van de bakker. In de Scandinavische landen beleefden we geweldige momenten bij gletsjers en meren. Wanneer we terugkijken op onze vakanties in Europa, zijn er zoveel geweldige momenten geweest die onze trips  onvergetelijk maken. We staan open voor alle nieuwe ervaringen die op ons afkomen en daardoor maken we ook veel mee. 

Jullie meest actuele reis was die door Noord-Amerika en Baha California?

“Ja, deze bijzondere reis heeft ons heel veel mooie en verrassende momenten gebracht. Het Volkswagen Campercentrum hielp ons vooraf om de onze camper goed voor te bereiden. We verscheepten onze California naar Halifax in Canada en hierboven zie je de route die we daarna hebben gereden. We legden deze vast op Polarsteps, een mooie app waarmee onze vrienden ons steeds konden volgen en de foto’s konden bekijken. In totaal legden we ruim 52.000 kilometer af, zonder problemen. 

We kampeerden meestal op campings. Dat gaf ons toch een veilig gevoel en het comfort van aanwezige toiletten is ook prettig. Ook leer je dan sneller andere mensen kennen. Zo stonden we op verschillende plekken van Harvest Host, dat is een app waarop je boerderijen kunt vinden waar je één nacht kunt kamperen. Wij zochten vooral de wijnboeren uit, met lekkere proeverijen en heerlijk eten. 

We combineerden het camperen vooral met wandelen en fietsen. Wij houden van de natuur en die is daar echt overweldigend, net als het wild wat erin voorkomt. De grote natuurparken zijn dat ook, met al hun voorzieningen. Grote steden sloegen we meestal over of we boekten daar een Airbnb. Stadscampings tref je in Amerika nauwelijks aan.  

Opvallend was de rust die de mensen daar uitstralen, naar elkaar maar bijvoorbeeld ook in het verkeer. De afstanden die je moet afleggen zijn soms immens. Zo reden we urenlang langs honderden kilometers lange korenvelden, wijnvelden en fruitbomen.

In Mexico valt de warmte van de mensen op, ondanks de enorme armoede die je daar ziet. In Baha California overwinteren trouwens veel oudere Amerikanen en Canadezen, die daar ‘snowbirds’ worden  genoemd.

We hebben tijdens onze reis mooie vriendschappen opgebouwd. Veel mensen die we ontmoetten, nodigden ons uit om hun thuis te bezoeken. Daar werden we dan hartelijk ontvangen en we mochten gebruikmaken van alle faciliteiten die ze hadden.” 

De reisbeschrijving

Onze reis door Noord-Amerika en Baha California is te uitgebreid om hier volledig te beschrijven. Daarom volstaan we met een serie van foto’s met bijschrift. Wie interesse in het gehele verhaal heeft, kan ons altijd contacten via het Volkswagen Campercentrum.”

Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4
Slide 5
Slide 6
Slide 7
Slide 8
Slide 10
Slide 11
Slide 12
Slide 13
Slide 14
Slide 15
Slide 16
Slide 17
Slide 18
Slide 19
Slide 20
Slide 21
Slide 22
Slide 23
Slide 24
Slide 25
Slide 26
Slide 27
Natuurlijk is kano varen een must op de Canadese meren. Van een sympathieke buurman mochten we zijn kano’s lenen.
Uitzicht op de Rocky Mountains in Waterton. De wandeling naar dit uitzichtpunt was ook al fenomenaal.
We hadden ons in Mexico ingeschreven voor een fietstocht van de ene kathedraal naar de andere kathedraal. Bij de start kwamen we er achter dat het om een wedstrijd ging!
Deze 2 jonge visarenden zijn bezig met de fundering van hun nest. Ze zijn de bouwtekening kwijt!
Vissers aan het werk in Mexico. Later werden we nog getrakteerd op gefileerde visjes die je in de pick-up ziet liggen.
Een klein kerkdorpje aan de westkust van Baja California (Mexico). Hier hebben we walvissen en dolfijnen gespot.
Eindeloze eenzame zandwegen door de woestijn van Baja California. Opmerkelijk was dit kruispunt. Kijk goed naar de verkeersborden: “je bent verplicht te stoppen”
Het sanitair gebouw van de camping.
Deze vuurtoren staat in een ogenschijnlijk verlaten dorp in Mexico. Toen we dichterbij kwamen zagen we toch vissers en kinderen.
Voor deze Mexicaanse steensjouwer zit de werkdag erop.
Deze kinderen verdienen een zakcentje door stenen te sorteren en te verzamelen.
Gezellig een rondje fietsen zit er niet in op deze eindeloze wegen in Canada. Wel een blokje. Ga je 3x linksaf dan ben je weer terug bij je vertrekpunt , maar dan heb je wel ongeveer 50 mile gefietst.
Van zulke uitzichten krijg je geen genoeg.
Voor ons ligt San Francisco. Met de fiets over de Golden Gate Bridge, een onvergetelijke ervaring.
We werden getrakteerd op een ontmoeting met de zeer schuwe en zeldzame Bobcat.
Winterse taferelen in het Sequoia Park in California. Net op tijd want een dag later mocht je het park al niet meer in.
Even uitwaaien aan de Californische kust. De hele kustweg volgen richting Canada, was niet mogelijk door de vele stormen en weggeslagen wegen.
Even uitrusten op een natuurcamping in Canada.
Indian Summer bij de Canadese meren. Bijna de hele camping voor ons alleen.
Op deze (zeer) primitieve camping, vlak bij Monument Valley, hadden we de tijd van ons leven. De opkomende zon scheen op de rode grillige rotspartij, de rust en de frisse ochtenddauw bereidde ons voor op onvergetelijke dagen.
De Grand Canyon mag je natuurlijk niet missen. Adembenemend
Zo, die heeft honger. Winterslaap uit en moet gelijk weer wennen aan de toeristen.
Route 66 wordt zelfs voor fietsers onweerstaanbaar.
Een van de gletsjers in de Rocky Mountains van Canada aan de Icefield Parkway. Hier waren de campings nog gesloten vanwege de vrieskou!
Dit hebben we ook meegemaakt: de smog van de hevige bosbranden in Alberta.
Je blijft je vergapen aan de prachtige omgeving.

Wat maakt volgens jullie een campervakantie uniek?

“Elke vakantie is uniek wanneer je open staat voor al het moois wat op je af komt! En met een camper komt er heel veel op je af!”

Welke bestemmingen staan nog op jullie lijstje?

“In elk geval Portugal, Scandinavië, Nieuw Zeeland en Australië.” 

Hebben jullie nog een tip voor andere camperaars?

“Onze ervaring is dat je altijd te veel spullen meeneemt. Tijdens deze reis hebben we onderweg heel wat geloosd zoals schoenen, extra  stoelen en kleding. Ook voor camperen geldt: less is more!”

Wilt u steeds actueel nieuws ontvangen? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief van het Volkswagen Campercentrum.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws!