Reviews: 4.4 / 5.0
De enige officiële Volkswagen dealer
Eigen werkplaats en showroom 20+ jaar ervaring
4 jaar garantie + onderhoud op een nieuwe California 6.1
Basicweg 5 a-c,
3821 BR Amersfoort
Terug

De Volkswagen California is een investering in onszelf!

21 juli 2017 / Reisverhalen
reisverhaal investering in onszelf luifel

Het leven van Richard (46) en Ingeborg (44) is niet meer te vergelijken met vroeger. Van een jachtig bestaan kwam plotseling de bewustwording om meer van het leven te genieten. De aanzet daartoe was een plotselinge voedselintolerantie van Ingeborg, hoe vreemd dat ook mag klinken. Lees over deze wending in hun leven en welke rol de Volkswagen California daarin speelde.

Richard werkte zo’n vijftien jaar als business consultant, vaak tot tachtig uur in de week. Ook Ingeborg, organisatie- en communicatieadviseur, maakte lange werkdagen. Kamperen deden zij vroeger met hun ouders, met tent en caravan. Later maakte Ingeborg nog diverse trekking-tochten. Maar in hun drukke leven was de bestemming meestal een huisje of hotel. Al trokken zij ook een keer vijf weken ‘backpackend’ door indrukwekkend China. Richard: “Het was in die tijd play hard, rest hard. En als het niet ging, dan maar geen vakantie. We hebben zelfs eens een geboekte vakantie naar Zweden laten verlopen, omdat het werk het niet toeliet.”

Voedselintolerantie

En dan opeens hoort Ingeborg de diagnose voedselintolerantie, in 2015. Richard: “Dat kan je dus zomaar overkomen. Er is niets tegen te doen en je moet ermee leren leven. De enige behandeling is dat je zelf gaat uitvinden voor welke stoffen je intolerant bent. Voor Ingeborg betekende het bijvoorbeeld geen tarwe en lactose. Het zette onze wereld behoorlijk op z’n kop. Zomaar even uit eten gaan, is er niet meer bij. Het leidde ook tot een periode van bezinning: wat willen we met ons leven? Kort door de bocht was het gevolg dat ik na vijftien jaar stopte als consultant en ging werken bij een voormalig staatsbedrijf in Utrecht. Een leven met een minder hoog salaris, zonder dure leaseauto, maar ook zonder 80-urige werkweken, op loopafstand van huis en veel meer ruimte voor genieten!

California in beeld

“Een camper zat nooit in ons hoofd, totdat vrienden van ons er een huurden. Ik zag ‘m en was meteen verkocht. Door het leuke interieur, met het keukentje, de draaibare stoelen, en vooral door het idee dat je alles bij je hebt en helemaal selfsupporting bent. Ook het compacte van de California sprak ons aan, je kunt hem gewoon voor je deur zetten. We bezochten het Camper Centrum voor een proefrit en daar werden we nog enthousiaster. Ook van de mooie techniek trouwens. Kort daarna zaten we voor de tweede keer in Amersfoort en was de aanschaf een feit: onze eerste California! Huren was voor ons geen optie, we willen juist op elk moment kunnen vertrekken.”

Overal zijn mooie plekken

“We hebben de California nu een aantal maanden en nog geen lange reizen gemaakt. Maar wij genieten nu al van veel korte uitstapjes. Er zijn in Nederland zoveel mooie plekken, zoals in Groningen, Drenthe en Friesland. We fietsen en wandelen veel en bezoeken graag steden. In Nederland maken we vaak gebruik van de gids ‘Charmecampings’. Wordt het lekker weer? Dan zijn we binnen een uur weg: fietsen erop, wat kleding, eten uit de vriezer en we hebben meteen het vakantiegevoel. Onderweg gaan we vaak even de snelweg af, mooi plekje zoeken, stoelen draaien en een kop koffie zetten, heerlijk! Gaat het regenen? Inpakken en wegwezen, we zitten nergens aan vast. Eenmaal weer thuis, dan ben je er voor je gevoel echt uit geweest.”

Weekje Thüringen Park Hainich

“We zijn een weekje naar Duitsland geweest, naar Park Hainich in Thüringen, dat tot UNESCO Wereld natuurerfgoed is verklaard. Prachtig natuurpark met vele boomsoorten en beroemd om de daslook die hier in het vroege voorjaar de bosbodem bedekt. Je hebt er wilde katten en nog 48 andere soorten zoogdieren, waaronder 13 vleermuis-soorten en een uitgebreide flora met 813 soorten bloemendragende planten en met vele wilde orchideeën, 221 soorten mossen, 134 soorten korstmos. Ook mooie steden in de buurt, zoals Mühlhausen en Bad Langensalza. Tijdens die tocht leerden we in de praktijk hoe je het beste met je camper omgaat. Zowel op campings als op camperplekken. Je merkt dan ook hoe weinig je eigenlijk hoeft mee te nemen. Wel gaan onze fietsen altijd mee, omdat we graag overal lange tochten maken.”

Naar Zweden

“Deze zomervakantie gaan we naar Zweden. We willen daar ook vrij kamperen, dus niet op een camping. Dat hebben we al een paar keer gedaan in Nederland en Duitsland en bevalt ons prima. Wel laten we nog een zonnepaneel op het dak monteren, zodat we altijd extra groene stroom bij ons hebben. Waar we heengaan, weten we nog niet maar idee is wel om Kiruna te bereiken, dicht bij de Poolcirkel. Het is er dan dag en nacht licht en je kunt de Kebnekaise, de hoogste berg van Zweden beklimmen. Bekend is ook de mooie oude kerk van Kiruna, een van de grootste houten gebouwen in Zweden. Het Ijshotel zal helaas gesmolten zijn in de zomer. Bizar is dat door de mijnbouw de grond onder de stad uitholt en mogelijk heel Kiruna wordt verplaatst! Misschien maken we er ook nog een toer door de mijnen. De campings die we uitzoeken zijn kleinschalig, zonder kinderspeeltuinen. Waarschijnlijk gaan de fietsen weer mee, om lokaal de omgeving te ontdekken en onze conditie op peil te houden.”

De California in de praktijk

“Tja, daar kunnen we kort over zijn. De eerste keer was meteen geweldig. Je bent zo weg en de combinatie van de camper met de fietsen is heerlijk. Hij rijdt beter dan elke personenauto, en ik was met de leaseauto’s best wat gewend. Mijn schoonvader rijdt een Volvo S80, een comfortabele directieauto, maar ik zit liever in de California. Je hebt heel goede stoelen en een prettige zithouding, met natuurlijk veel overzicht. De motor rijdt heerlijk, geholpen door de DSG-automaat. Wij komen altijd uitgerust aan, waarbij we ons wel houden aan een rijderswissel elke twee uur. Vaak wil je dan als bestuurder nog helemaal niet wisselen. Wat leuk is dat je met de California het kampeergevoel houdt, en dat vinden wij ook belangrijk. Je ruimte aan boord is beperkt maar voldoende. We hanteren de regel ‘Wat je niet gebruikt, gaat eruit’. Van de techniek van de California kan ik echt genieten. Ook koken in de California gaat prima, wat wij veel doen vanwege Ingeborgs intolerantie. De aanschaf van een Volkswagen California is zeker niet goedkoop, maar het is voor ons de beste investering geweest die we ooit hebben gedaan. Omdat het een investering in onszelf is gebleken!”

Volkswagen Campercentrum

“Bij het Volkswagen Campercentrum doen ze er alles aan om je goed van dienst te zijn. Je krijgt er een goed advies en ze checken zelfs wat voor jou het beste is: kopen of huren. Ze doen het veel beter dan de gewone autodealers die ik heb meegemaakt, en dat waren best luxe merkdealers. Het grote verschil zit in de beleving en die voel je bij hun echt. Ook de aflevering van de California vond ik erg prettig, in een aparte ruimte en met alle tijd en aandacht, prima! Plezierig idee ook dat ze altijd goed bereikbaar zijn. Ook voor California-gerelateerde accessoires zijn zij voor mij hét adres.”

Fabrieksbezoek

“Na de koop van de California werden we uitgenodigd om de fabrieken van de Volkswagen California te bezoeken, in Hannover. Dat was echt geweldig, eerst zie je de enorme fabriek waar alle Volkswagen Transporters worden geproduceerd en ’s middags bezochten we op een andere locatie in Hannover de hal waar de California’s worden gebouwd. Als ik ooit de kans krijg, wil ik nog een keer naar die laatste hal. Niet alleen om de professionele bouw en mooie technieken te zien, maar ook om de bevlogenheid van de medewerkers te ervaren, die zelfs de band even stillegden om ons iets te laten zien. Dat bezoek was echt de kers op de taart!”

Groepsreizen Volkswagen Campers

“Wij zijn ook bij de presentatie van de reizen geweest en die gaf ons een prima indruk, gelukkig niet te vergelijken met het sfeertje van het televisieprogramma ‘We zijn er bijna’. Michel vertelt er inspirerend over en wij zijn er ook best voor in om ooit deel te nemen, maar dan naar landen die je alleen niet zo graag doet, zoals de reis door Marokko. Als er taalproblemen zijn of risico’s aan kleven. De groepsreis naar IJsland is ook mooi natuurlijk, maar die kunnen we zelf doen. We zijn qua tijd wat gelimiteerd vanwege ons werk. Eerst maar eens proefdraaien in Zweden deze zomer!”

Ideeën

“Ik denk dat het goed is om de camperaars van het Camper Centrum meer met elkaar in contact te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een Duitse avond (zoals de Franse avond) of bijvoorbeeld een BBQ. Er worden al snel ervaringen uitgewisseld over de camper, accessoires en over bestemmingen, en dat is toch het leukst om van medecamperaars te horen. Een ander idee kan zijn om een EHBO-cursus organiseren voor camperaars. Wij hebben zo’n cursus zelf ook gedaan, nadat we in een situatie verzeild geraakt waren waarbij iemand gereanimeerd moest worden. Toch prettig als je ergens in de natuur zit en je plotseling hulp moet verlenen!”

Wilt u steeds actueel nieuws ontvangen? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief van het Volkswagen Campercentrum.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws!