Reviews: 4.4 / 5.0
De enige officiële Volkswagen dealer
Eigen werkplaats en showroom 20+ jaar ervaring
4 jaar garantie + onderhoud op een nieuwe California 6.1
Basicweg 5 a-c,
3821 BR Amersfoort
Terug

Hans Wognum passeert 500.000 kilometer met zijn Volkswagen California

9 april 2024 / Algemeen

Onlangs tikte de Volkswagen California van Hans Wognum de 500.000 kilometer aan, na heel veel camperreizen door Europa.  Dat kun je gerust een mijlpaal noemen. Hans noemt zijn camper de Golfcamper, omdat hij al dertig jaar actief is in de golfwereld. Als vlogger en blogger vertelt hij aanstekelijk enthousiast over golfbanen, over het camperleven en uiteraard over zijn Volkswagen California. Hij is 57 jaar, en onlangs getrouwd met Liza en twee zoons van 27 en 29 jaar. Lees zijn verhaal en hoe hij zonder grote problemen een half miljoen kilometers wegtikte.  

Hans: “Ik ben bijna 30 jaar actief binnen de (inter)nationale golfwereld. Met een warm welkom en oprechte aandacht als mijn handelsmerk. Ik combineer dat met het vinden, verbinden en behouden van klanten, leden en gasten. Sinds 2015 werk ik als zelfstandig ondernemer.   

Op Golfcamper.nl maak ik vlogs en blogs over golfbanen, het camperleven en uiteraard over mijn Volkswagen California. Via social media promoot ik de verhalen en video’s op deze website. Sommige baaneigenaren helpen me om een unieke video te maken. Zo heb ik ooit mogen overnachten op een hooggelegen afslagplaats op een golfbaan in de duinen. (Eigenlijk is dat ‘not done’) Een prachtige plek met uitzicht over de gehele golfbaan. Genieten van een fantastische zonsondergang en opgang.  

Terwijl ik de opnames maak van een ‘customer journey’ op een golfbaan in binnen- of buitenland ontdek ik tevens de kansen op het vlak van gastvrijheid voor die golfbaan of golfclub. Die deel ik dan met het management of bestuur. Wanneer zij ermee aan de slag willen, maar daar de mensen niet voor hebben, schakelen ze mij – personaltouch4golf.nl – in om dat op te pakken. Bijvoorbeeld om alle borden te voorzien van positieve gastgerichte beelden en teksten. Van ‘verboden om hier met metal woods af te slaan’ naar ‘Om uw spel te verbeteren, kunt u hier met uw ijzers oefenen’. Wat je precies zegt of doet wordt meestal vergeten, maar het gevoel dat je iemand er mee geeft nooit. Een positief gevoel zorgt voor ambassadeurs en die zorgen met hun enthousiasme voor groei. Dat geldt ook voor alle fans van Volkswagen en Westfalia Campers / Campercentrum. Zoals Liza en ik! 

Komisch detail is dat ik nooit een fan was van kamperen (jeugdtrauma zal ik maar zeggen, hahaha), maar vanaf mijn 3de – voor zover ik me dat goed herinner – wel altijd bezig geweest met auto’s waar je in kon wonen. Die bouwde ik ook altijd van Lego. Na het overlijden van mijn eerste vrouw, Nicolette (nog maar 44 jaar jong), ging ik op zoek naar de voor mij perfecte camper. Dat is van begin af aan de Volkswagen California geweest. Een Comfortline uit 2006. Vanaf januari 2018 tot 1 november jongstleden heb ik nagenoeg fulltime in de bus gewoond. Nu is dat meer parttime.

Kilometervreter

Dat een Volkswagen California een degelijk voertuig is, weten velen. Het viel me op hoeveel  oudere Volkswagen busjes er nog rondrijden, waarvan sommigen al in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw gebouwd zijn. Zo rees bij mij de vraag hoeveel kilometer op de teller nou eigenlijk veel is. De ambitie ontstond om dat met mijn eigen Volkswagen California, een T5 uit 2006 met een 2,5 liter vijfcilinder dieselmotor en automatische versnellingsbak, uit te vinden.

Elke 100.000 kilometer is een mijlpaal, maar mijn focus kwam al gauw te liggen op het 500.000 kilometermoment. Na heel veel mooie camperreizen door heel Europa en de U.K. was het eindelijk zo ver. Tijdens een rondreis door Friesland, in Leeuwarden, draaide de klok van 499.999 naar de 500.000 kilometer! Een mooi moment voor een technische terugblik.

Structureel onderhoud

Van onze Golfcamper wordt veel genoten. Daarom worden volgens fabrieksvoorschrift de 7,4 liter olie en het oliefilter vervangen. Uiteraard door de olie, die Volkswagen voorschrijft. De tandwielenmotor loopt daardoor nog steeds als een ‘naaimachientje’. Datzelfde geldt voor het luchtfilter, brandstoffilter, interieurfilter en de automatische versnellingsbak. Die laatste laat ik zelfs spoelen, waardoor de originele bak nog steeds soepel schakelt. Daarnaast worden alle slijtage en verouderingsonderdelen gecontroleerd en wanneer nodig vervangen. Opvallend zijn o.a. mijn Continental banden. Op de aandrijvende vooras gaan ze zo’n 90.000 kilometer mee, op de achteras zelfs langer. Het onderhoud, banden en mijn rijstijl leiden tot een brandstofverbruik van 11,5 tot 12 kilometer op een liter diesel.  

Reparaties

Als je veel op reis bent, gaat er ook wel eens iets kapot. Soms omdat iets gewoon ‘op’ is en soms door eigen onhandig handelen. Bij mijn type en bouwjaar camper bleken de hydraulische cilinders van het hefdak niet bestand tegen heel hoge temperaturen (30-45 graden Celsius. Die zijn dus vervangen. Een ander slijtagedeel was de nokkenas. Na ruim 407.000 kilometer moest een nieuwe me richting een miljoen kilometers kunnen brengen. Net als de nieuwe startmotor. Doordat ik onhandig ergens tegenaan en overheen reed, moest ik o.a. aandrijfassen, homokineten, en intercooler vervangen. Deze onderdelen hadden zeer waarschijnlijk nog origineel kunnen zijn.   

De juiste technische partners

Mijn tip is om je door de juiste technische partners te laten vergezellen. Voor mij zijn dat de ANWB en Volkswagen & Westfalia Campercentrum. Zij hebben me gedurende mijn reizen op de momenten bijgestaan wanneer dat nodig was. Soms door een advies en soms door fysieke bijstand. Ik weet daarom wat ik de komende 500.000 kilometers kan verwachten: het komt altijd goed! Met mijn dierbare Golfcamper en ook met alle inzittenden. 

Conclusie

Terugkijkend op de 500.000 km met mijn Golfcamper is er vooral regulier onderhoud nodig geweest. Het vervangen van een aantal onderdelen – al dan niet door eigen toedoen – hebben mijn Volkswagen California weer een technische reset gegeven en zorgen er voor dat ik zorgeloos door Europa en daarbuiten zal rondreizen. Mijn kijk op een kilometerstand van 500.000 kilometer bij dit voertuig? Mijn vooroordelen zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor grenzeloos genieten van elke reiskilometer, die ik er mee maak en vooral de vrijheid, die dit voertuig me geeft. Zo’n goed onderhouden voertuig als dit gun ik iedereen. Vandaag nog!”

Hans Wognum

Golfcamper.nl

Wilt u steeds actueel nieuws ontvangen? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief van het Volkswagen Campercentrum.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws!