Reviews: 4.4 / 5.0
De enige officiële Volkswagen dealer
Eigen werkplaats en showroom 20+ jaar ervaring
4 jaar garantie + onderhoud op een nieuwe California 6.1
Basicweg 5 a-c,
3821 BR Amersfoort
Terug

Multifunctionele Volkswagen California: Camper, mobiele vergaderruimte en werkbus

7 juni 2021 / Reisverhalen
pass lueg salzburg

California-bezitters weten dat hun California moeiteloos de gedaante aanneemt van een kleine verhuiswagen. Ondernemer Eric Jaspers zet zijn California 4MOTION ook in als mobiele vergaderruimte bij het bezoeken van zijn werkmaatschappijen. “Ik geniet van de ruimte en het comfort die de California mij onderweg biedt. En het vergadert veel beter en leuker dan in de spreekkamers bij de bedrijven. Ook zet ik onze California in als ‘uitvalsbasis’ voor mijn hobby van historische militaire fortificatie.”

Het bedrijf van Jaspers kent meerdere werkmaatschappijen die over Nederland zijn verspreid. “Wij leven al jaren van de lucht”, zegt Jaspers lachend. “We zijn een technisch bedrijf met verschillende luchtoplossingen, die we via verkoop en verhuur aanbieden. Zo leveren we ademlucht met mobiele compressoren voor het werken met gevaarlijke stoffen. Maar ook industriële luchtkoeling voor machines in de maakindustrie. Als directeur moest ik vaak langs de verschillende werkmaatschappijen maar vond het vergaderen in steeds weer een andere spreekkamer niet praktisch. Zo kwam ik op het idee om onze California daarvoor te gebruiken. Dan had ik altijd alles bij de hand. Tot de Corona-pandemie functioneerde dat prima!”

Eerste California

Hoe kwam het tot de eerste California? “Twaalf jaar geleden had een overbuurman een wat oudere California. Ze wilden ermee naar de Noordkaap maar zijn vrouw durfde dat eigenlijk niet aan. Spontaan vroegen ze of wij mee wilden gaan. Ik had lang geleden wel wat gekampeerd en liftend gezworven naar Israël en het bracht opeens dat mooie gevoel van ultieme vrijheid in me naar boven. We besloten mee te gaan en huurden een camper bij het Volkswagen Campercentrum.”

Vrij kamperen

“Onze overburen hielden van vrij kamperen en dat deden we dus veel. Soms overnachtten we in een hotel, om even van een goede douche te genieten. Noorwegen is een prachtig land, met de mooiste plekken langs de fjorden. Je kunt er ook overal in de natuur staan, die vrijheid is daar uniek. ’s Avonds blijft het lang licht en we reden na het avondeten vaak nog lang door. Dan rond 23.00 uur ergens kamperen en nog een gezellig drankje nuttigen. Zonder muggen, zoals je die in Zweden wel van je af moet slaan. Het was een mooie ervaring en we zijn later ook met hen door Frankrijk, Portugal en Spanje getrokken. Vrienden van ons uit Engeland werden enthousiast van onze verhalen en kochten, net als wij, ook een California. Samen met hen zijn we naar Zweden, Denemarken en Schotland geweest. Onze laatste trip was in september 2019, een erg indrukwekkende reis door Oostenrijk, Slovenië, Bosnië. Kroatië en Italië.

Marokko

“Onze eerste California kochten wij in 2016 bij het Volkswagen Campercentrum in Amersfoort. Fijn bedrijf met een hoge persoonlijke servicegraad. Het is even rijden naar Amersfoort maar met de goede service loont het de moeite. We hoorden bij hen van de groepsreis naar Marokko en dat leek ons wel wat! We hadden een California met zware motor en 4MOTION, dus daar durfden we de uitdagingen ook wel mee aan. Het zou een geweldige ervaring worden, Marokko is een erg mooi land. Om het land te doorkruisen met allemaal dezelfde campers bleek erg leuk. Je hebt onderweg heel veel individuele vrijheid en ziet elkaar ’s avonds weer. Reisleider Michel begeleidt je erg ontspannen en kundig, zeker ook toen we bij de groepsfoto ondanks onze vierwielaandrijving vast kwamen te zitten in het woestijnzand. Terwijl we ons vooraf toch als ‘redder in nood ’ van alle andere tweewiel aangedreven campers hadden gewaand! Woestijnzand is toch andere koek. Onze nieuwe California 6.1 hebben we daarom met sperdifferentieel besteld!”

Militaire fortificering

Militaire geschiedenis boeit Eric Jaspers al van jongs af aan. Niet bepaald alledaags. “Ik was twaalf toen ik in Zwitserland tien militairen in een piepklein huisje zag verdwijnen en er niet meer uitkwamen. Toen ontstond mijn eerste nieuwsgierigheid voor militaire forten. Vooral de fortificatie uit de Koude Oorlog heeft mijn interesse. Ik ontdekte veel informatie daarover in landen als Nederland, Noorwegen, Zweden, Italië en Zwitserland, maar in Oostenrijk vond ik er niets over. Terwijl ik wist dat ze er moesten zijn. Nergens was er informatie over te vinden en ik ben het toen zelf gaan uitzoeken. Vele malen trok ik met de California naar Oostenrijk. Ik besteedde vele uren in het militaire museum van Wenen en vooral van Salzburg en zocht met de California fortificaties in het land. Daar kwam de vierwielaandrijving wel erg goed van pas! Ook interviewde ik veel gepensioneerde ex-militairen die vaak nog verrassend veel wisten. Na zo’n interview sloot ik me op in de California en schreef meteen alle nieuwe informatie op. Ook in de rol als ‘werkbus’ is de California ideaal. Ik sluit niet uit dat alle vergaarde kennis ooit nog tot een boek zal leiden. Al met al weet de California ons op vele manieren te plezieren!”

– Familie Jaspers

Wilt u steeds actueel nieuws ontvangen? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief van het Volkswagen Campercentrum.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste nieuws!